Понякога ни се иска да се освободим от всяка мисъл, която

...
Понякога ни се иска да се освободим от всяка мисъл, която
Коментари Харесай

На разходка в село Добърско

Понякога ни се желае да се освободим от всяка мисъл, която се пробва да ни изкара от форма. Най-прекият път към изчистването на съзнанието напълно несъмнено е избавителната прегръдка на планината. Там всяка паника може да бъде отнесена от свежия вятър.

Село Добърско се намира в Рила, единствено на 17 км. от Банско. През лятото носи по този начин мечтаната хладина. Зелените гледки разцъфват и ни заобикалят отвред, а въздухът ни подтиква да дишаме с цялостни гърди. Може би сте чували за Добърските баби – фолклорна групировка, която пази националните обичаи и впечатлява туристите. С тях настроението е постоянно приповдигнато, а хуморът е на равнище. Репертоарът им е разнороден – от типични обреди до песни и хора̀.

Особено впечатляващ е вкопаният в земята храм с висока духовна стойност " Св.св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат ", издигнат и изрисуван през 1614 година от будни и заможни добърчани. Той притегля хиляди български и непознати туристи, които се стичат в дребното и умерено село. Черквата е и част от листата на 100-те национални туристически обекта.



Архитектурата му мощно се отличава и несъмнено си заслужава да се види. Вътре можем да открием и изключително забавни фрески. Любопитство съставлява и огромният брой лица на стенописите – 460.  Исус Христос е изобразен в нещо, което прилича ракета и галактическа капсула. Храмът е издигнат по този начин, че и през лятото, и през зимата температурата да е относително непрекъсната. В двора на черквата има лечителен извор. Легендата споделя, че ослепените бойци на цар Самуил са минали през селото на път за Рилския манастир след борбата при Ключ. Измивали са очите си и водата облекчавала болката им. Изворчето в никакъв случай не замръзва. Според локалните жители ако измиеш лицето си с лековитата вода, ще бъдеш здрав.

Вижте какво още можете да видите в Добърско...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР